Párátlanító készülékek és módszerek

Az új szigetelés és az műanyag nyílászáróknak köszönhetően a lakásokban rekedt pára sok helyen okoz bosszúságot,mivel megjelennek a nem kívánt problémák, a dohosság és a penészesedés. Nem csupán a jóllétünk miatt fontos a páratartalom optimalizálása, hanem az egészségünk megőrzése is fő szempont. Az ideális 45-55%-os szint erre a megfelelő.

Erre két megoldást tudunk javasolni. Az egyik, a párás levegő eltávolítása, a másik a levegő páratartalmának csökkentése.

 Szerencsére könnyen és gyorsan helyreállítható a levegő vízszintje a megfelelő készülékek segítségével. 

A páramentesítő berendezések teljesítményét liter/nap mértékegység határozza meg, ami azt jelenti hogy hány liter vizet képes kivonni a levegőből 24 óra alatt. 

Több fajta párátlanító készülék és módszer létezik. 

-A tablettás páramentesítők nem igazán elterjedtek, hisz elég kis teljesítményre képesek, arról meg nem is beszélve, hogy nem kifizetődő és ráadásul elég környezetszennyező tulajdonsággal bírnak.

-Léteznek ún. Perltier párátlanítók, ami ugyancsak kis teljesítményű elemes készülékek. Előnye, hogy viszonylag halk. 

Kompresszoros párátlanítók a leghatékonyabb készülékek.

Az Ipari teljesítményű berendezések, akár napi 50 l/nap vizet képes kivonni a levegőből, míg a háztartási kompresszoros gépek 20-30 l/nap kapacitással bírnak. 

Ez utóbbit szoktuk javasolni családi házak, nyaralók, irodák, alagsorok, pincék és minden olyan helységek páramentesítésére, ahol jelentkeznek ezek a nem kívánt jelenségek. 

Úgy gondolom, hogy még megemlítést érdemel a klímaberendezéssel való párátlanítás is, mivel ez is egy hatékony módszer. 

Sajnos ennek viszont az a hátránya, hogy úgy párátlanítani a készülékkel, hogy közben fűtsön is, az nem lehetséges. Illetve, az erre az üzemmódra használt klímákat gyakoribb karbantartásnak kell alávetni, mivel képes akár viszonylag rövid idő alatt is bepenészedni a lecsapódó „benntragadt” pára miatt. 

Ezeken túlmenően szellőztetőrendszerrel és szellőztetéssel való párátlanítás is gyakori megoldást nyújt a probléma kezelésére

További tartalmak

Vegye fel velünk a kapcsolatot